Торяник В.М., Сардак С.Е. Джинджоян В.В. Туризмологія : підручник. За загальною редакцією доктора юридичних наук, професора В.О. Негодченка Дніпро: ДГУ, 2022. 306 с.
Розглянуто питання щодо різноманіття туризму як унікального соціального явища і соціального інституту, місця та ролі туризмології як концептуального розуміння цивілізаційної природи, ціннісної і смислової основи, культурного значення, а також економічного, правового, етико- психологічного, педагогічного та інших сутнісно-функціональних аспектів людського життя. Наведені матеріали ґрунтовно розкривають теоретичні основи та практичний інструментарій функціонування індустрії туризму з урахуванням національного та світового досвіду. Уміщені основні поняття дисципліни, питання для оцінювання рівня засвоєння матеріалу, словник- довідник, додатки та список рекомендованої літератури. Призначено для викладачів, молодих вчених, здобувачів вищої освіти, слухачів шкіл бізнесу та масового читача.
Кочеткова І.В. Туристично-краєзнавчі студії: конспект лекцій для студентів спеціальності 242 Туризм освітньої програми «Гастрономічний туризм» (електронне видання). К., 2023. с. 92.
Конспект лекцій розкриває зміст дисципліни «Туристично-краєзнавчі студії», містить виклад матеріалу, що подається на лекціях. Рекомендовано для студентів, які здобувають освіту за освітньо- кваліфікаційним рівнем бакалавра.
Дергоусова А. О., Зайкіна Г. М. Організація туризму та туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Харків: УкрДУЗТ, 2019. Ч. 1. 53 с.
В конспекті лекцій висвітлено сутність туристичної діяльності, основні положення та сучасне визначення поняття туризму. Розглянуто історичні передумови виникнення туризму, туристично-рекреаційні ресурси України та державну політику регулювання туристичної діяльності. Також розглянуто умови й принципи діяльності підприємств на туристичному ринку, особливості міжнародної співпраці та організації у туризмі.
Дергоусова А. О., Зайкіна Г. М. Організація туризму та туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Харків: УкрДУЗТ, 2019. Ч. 2. 58 с.
В конспекті лекцій висвітлено сутність туристичної діяльності, основні положення та сучасне визначення поняття туризму. Розглянуто історичні передумови виникнення туризму, туристично-рекреаційні ресурси України та державну політику регулювання туристичної діяльності. Також розглянуто умови й принципи діяльності підприємств на туристичному ринку, особливості міжнародної співпраці та організації у туризмі.
[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]
Основи туризмології: навч. посіб. / Кручек О.А., Соляник С.Ф., Гордієнко С.І Парубець О.В. — Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2020, — 234 с.
У навчальному посібнику визначено сутність туризму як феномену суспільного розвитку, подано концептуальне розуміння його цивілізаційної природи. В роботі визначено базові засади теорії туризму, теоретико-методологічні джерела її формування, сутнісно-функціональні аспекти розвитку науки про туризм. Посібник розрахований на студентів магістратури, викладачів профільних навчальних закладів, фахівців сфери туризму.
[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]
Організація туристичної діяльності : навч. посібник/ О. Є. Кузьмін, А. В. Дубодєлова, І. Я. Кулнняк, Х. Ю. Малкуш. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2022. З52 с.
У навчальному посібнику висвітлено теоретичні та прикладні аспекти організування туристичної діяльності. Систематизовано і структуризовано туристичні ресурси та туристичні райони України. Розглянуто основні засади державного управління туристичною діяльністю. Описано процеси формування, просування та реалізації туристичного продукту. Охоплено широке коло питань, пов’язаних з організуванням розміщування і харчування, транспортного забезпечення та екскурсійного обслуговування туристів. Значну увагу приділено започаткуванню туристичного бізнесу. Виклад теоретичних аспектів супроводжується прикладами і практичними рекомендаціями. Для студентів вищих навчальних закладів усіх форм навчання, слухачів системи перекваліфікації, аспірантів. Буде корисним для підприємців, менеджерів, фахівців та усіх, хто цікавиться туризмом і прагне поглибити свої знання у такій сфері діяльності.
Туроперейтинг: підруч. / за заг. ред. д.е.н., проф. В. Я. Брича. – Тернопіль : Екон. думка ТНЕУ, 2017. – 440 с.
Підручник сприятиме формуванню у студентів теоретичних та практичних знань з питань туроперейтингу. У виданні розкрито особливості організації діяльності туроператора, охарактеризовано технологічні процеси проектування, розробки та збуту турпродук- ту, висвітлено особливості співпраці туроператора з постачальниками та ділови- ми партнерами, розкрито фінансові та облікові аспекти туроперейтингу, виявлено критерії оцінки якості комплексного туристичного обслуговування, висвітлено можливості інформаційних технологій в діяльності туроператора. Підручник рекомендовано для студентів напряму підготовки «Туризм» галузі знань «Сфера обслуговування», викладачів, аспірантів та фахівців, які вивча- ють питання туристичної індустрії.
Туристичні послуги і туроператорська діяльність: конспект лекцій для студентів денної та заочної форми навчання / Державний біотехнологічний університет; упоряд.: С.О. Заїка, С.М. Калініченко, Л.С. Харчевнікова, А.В Грібіник - Харків: ДБТУ |б. в.|, 2023. - 108 с.
Видання о призначене для вивчення теоретичного матеріалу з дисципліни «Туристичні послуги і туроператорська діяльність». В конспекті лекцій викладено: поняття туризму та історичні аспекти його розвитку; понятійний апарат туроперейтингу; особливості формування і функціонування туристичної індустрії; основи забезпечення безпеки в туризмі; особливості світової і національної туристичної політики; механізми регулювання туризму; середовище міжнародного туроперейтингу та тенденції його розвитку. Для здобувачів вищої освіти денної і заочної форми навчання.
Щука Галина: Туроперейтинг: у питаннях та відповідях. Навчальний посібник. Берегове, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II., 2023. 99 c.
У навчальному посібнику у формі «запитання – відповідь» подаються базові теоретичні та організаційно-правові основи туроперейтингу, розглядається туристичний продукт як результат туроператорської діяльності, особливості та технології його проектування, правила формування програм перебування туристів. Особливу увагу приділено договірним стосункам туроператорів з виробниками туристичних послуг, питанням ціноутворення, фінансовій та обліковій діяльності туроператора; характеризуються методи просування турпродукту; аналізується сучасний стан туроператорських фірм України. Для студентів першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Туризм і рекреація», а також може бути використаний на початковому (молодший бакалавр) та другому (магістерському) рівнях даної спеціальності. Посібник також може бути корисним працівникам туристичних фірм, підприємств та організацій.
Досліджено інноваційні методи управління персоналом, матеріальними ресурсами, інформацією, впровадження інфраструктурних і технологічних та інших інновацій у діяльність ресторанних, готельних та туристських підприємств. Наведено вітчизняний та закордонний досвід впровадження інновацій на підприємствах зазначеної сфери. Навчальний посібник розрахований на студентів і викладачів спеціальностей «Готельна і ресторанна справа», «Туризм», фахівців із ресторанного, готельного господарства, туризму, науковцям і практикам, які працюють у галузі управління інноваціями, а також для всіх, хто цікавиться цією проблематикою.
Влащенко Н. М. Інноваційні технології у ресторанному, готельному господарстві та туризмі : навч. посібник / Н. М. Влащенко ; Харків. нац. ун-т міськ. госпва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. – 373 с
[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]
Мальська М. П. Організація та планування діяльності туристичних підприємств: теорія та практика: навч. посіб. К. : ЦУЛ, 2021, 248 с.
В посібнику викладений зміст лекційного матеріалу курсу «Організація та планування діяльності туристичних установ». Посібник розкриває зміст проведення планування на туристичних фірмах. Поглиблює теоретичні знання та методологічну основу здійснення техніко-, економіко- та бізнес-планування на туристичних підприємствах. Також практичні завдання допоможуть студентам оволодіти теоретичними знаннями на практиці. Для студентів вищих навчальних закладів, які готуються працювати в сфері туризму, а також усіх зацікавлених фахівців, які займаються організацією, плануванням і управлінням туристичним господарством