Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Т

Технологія та організація туристичної діяльності

Туризмологія: підручник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Торяник В.М., Сардак С.Е. Джинджоян В.В. Туризмологія : підручник. За загальною редакцією доктора юридичних наук, професора В.О. Негодченка Дніпро: ДГУ, 2022. 306 с.

Розглянуто питання щодо різноманіття туризму як унікального соціального явища і соціального інституту, місця та ролі туризмології як концептуального розуміння цивілізаційної природи, ціннісної і смислової основи, культурного значення, а також економічного, правового, етико- психологічного, педагогічного та інших сутнісно-функціональних аспектів людського життя. Наведені матеріали ґрунтовно розкривають теоретичні основи та практичний інструментарій функціонування індустрії туризму з урахуванням національного та світового досвіду. Уміщені основні поняття дисципліни, питання для оцінювання рівня засвоєння матеріалу, словник- довідник, додатки та список рекомендованої літератури. Призначено для викладачів, молодих вчених, здобувачів вищої освіти, слухачів шкіл бізнесу та масового читача.

Туристично-краєзнавчі студії: конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Кочеткова І.В. Туристично-краєзнавчі студії: конспект лекцій для студентів спеціальності 242 Туризм освітньої програми «Гастрономічний туризм» (електронне видання). К., 2023. с. 92.

Конспект лекцій розкриває зміст дисципліни «Туристично-краєзнавчі студії», містить виклад матеріалу, що подається на лекціях. Рекомендовано для студентів, які здобувають освіту за освітньо- кваліфікаційним рівнем бакалавра.

Організація туризму та туристичної діяльності Ч. 1

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Дергоусова А. О., Зайкіна Г. М. Організація туризму та туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Харків: УкрДУЗТ, 2019. Ч. 1. 53 с.

В конспекті лекцій висвітлено сутність туристичної діяльності, основні положення та сучасне визначення поняття туризму. Розглянуто історичні передумови виникнення туризму, туристично-рекреаційні ресурси України та державну політику регулювання туристичної діяльності. Також розглянуто умови й принципи діяльності підприємств на туристичному ринку, особливості міжнародної співпраці та організації у туризмі.

Організація туризму та туристичної діяльності Ч. II

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Дергоусова А. О., Зайкіна Г. М. Організація туризму та туристичної діяльності: Конспект лекцій. – Харків: УкрДУЗТ, 2019. Ч. 2. 58 с.

В конспекті лекцій висвітлено сутність туристичної діяльності, основні положення та сучасне визначення поняття туризму. Розглянуто історичні передумови виникнення туризму, туристично-рекреаційні ресурси України та державну політику регулювання туристичної діяльності. Також розглянуто умови й принципи діяльності підприємств на туристичному ринку, особливості міжнародної співпраці та організації у туризмі.

Основи туризмології

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Основи туризмології: навч. посіб. / Кручек О.А., Соляник С.Ф., Гордієнко С.І Парубець О.В. — Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2020, — 234 с.

У навчальному посібнику визначено сутність туризму як феномену суспільного розвитку, подано концептуальне розуміння його цивілізаційної природи. В роботі визначено базові засади теорії туризму, теоретико-методологічні джерела її формування, сутнісно-функціональні аспекти розвитку науки про туризм. Посібник розрахований на студентів магістратури, викладачів профільних навчальних закладів, фахівців сфери туризму.

Організація туристичної діяльності

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Організація туристичної діяльності : навч. посібник/ О. Є. Кузьмін, А. В. Дубодєлова, І. Я. Кулнняк, Х. Ю. Малкуш. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2022. З52 с.

У навчальному посібнику висвітлено теоретичні та прикладні аспекти організування туристичної діяльності. Систематизовано і структуризовано туристичні ресурси та туристичні райони України. Розглянуто основні засади державного управління туристичною діяльністю. Описано процеси формування, просування та реалізації туристичного продукту. Охоплено широке коло питань, пов’язаних з організуванням розміщування і харчування, транспортного забезпечення та екскурсійного обслуговування туристів. Значну увагу приділено започаткуванню туристичного бізнесу. Виклад теоретичних аспектів супроводжується прикладами і практичними рекомендаціями. Для студентів вищих навчальних закладів усіх форм навчання, слухачів системи перекваліфікації, аспірантів. Буде корисним для підприємців, менеджерів, фахівців та усіх, хто цікавиться туризмом і прагне поглибити свої знання у такій сфері діяльності.

Туроперейтинг

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Туроперейтинг: підруч. / за заг. ред. д.е.н., проф. В. Я. Брича. – Тернопіль : Екон. думка ТНЕУ, 2017. – 440 с.

Підручник сприятиме формуванню у студентів теоретичних та практичних знань з питань туроперейтингу. У виданні розкрито особливості організації діяльності туроператора, охарактеризовано технологічні процеси проектування, розробки та збуту турпродук- ту, висвітлено особливості співпраці туроператора з постачальниками та ділови- ми партнерами, розкрито фінансові та облікові аспекти туроперейтингу, виявлено критерії оцінки якості комплексного туристичного обслуговування, висвітлено можливості інформаційних технологій в діяльності туроператора. Підручник рекомендовано для студентів напряму підготовки «Туризм» галузі знань «Сфера обслуговування», викладачів, аспірантів та фахівців, які вивча- ють питання туристичної індустрії.

Туристичні послуги і туроператорська діяльність: конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Туристичні послуги і туроператорська діяльність: конспект лекцій для студентів денної та заочної форми навчання / Державний біотехнологічний університет; упоряд.: С.О. Заїка, С.М. Калініченко, Л.С. Харчевнікова, А.В Грібіник - Харків: ДБТУ |б. в.|, 2023. - 108 с.

Видання о призначене для вивчення теоретичного матеріалу з дисципліни «Туристичні послуги і туроператорська діяльність». В конспекті лекцій викладено: поняття туризму та історичні аспекти його розвитку; понятійний апарат туроперейтингу; особливості формування і функціонування туристичної індустрії; основи забезпечення безпеки в туризмі; особливості світової і національної туристичної політики; механізми регулювання туризму; середовище міжнародного туроперейтингу та тенденції його розвитку. Для здобувачів вищої освіти денної і заочної форми навчання.

Туроперейтинг: у питаннях та відповідях

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Щука Галина: Туроперейтинг: у питаннях та відповідях. Навчальний посібник. Берегове, Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці II., 2023. 99 c.

У навчальному посібнику у формі «запитання – відповідь» подаються базові теоретичні та організаційно-правові основи туроперейтингу, розглядається туристичний продукт як результат туроператорської діяльності, особливості та технології його проектування, правила формування програм перебування туристів. Особливу увагу приділено договірним стосункам туроператорів з виробниками туристичних послуг, питанням ціноутворення, фінансовій та обліковій діяльності туроператора; характеризуються методи просування турпродукту; аналізується сучасний стан туроператорських фірм України. Для студентів першого (бакалаврського) рівня спеціальності «Туризм і рекреація», а також може бути використаний на початковому (молодший бакалавр) та другому (магістерському) рівнях даної спеціальності. Посібник також може бути корисним працівникам туристичних фірм, підприємств та організацій.

Інноваційні технології у ресторанному, готельному господарстві та туризмі

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Досліджено інноваційні методи управління персоналом, матеріальними ресурсами, інформацією, впровадження інфраструктурних і технологічних та інших інновацій у діяльність ресторанних, готельних та туристських підприємств. Наведено вітчизняний та закордонний досвід впровадження інновацій на підприємствах зазначеної сфери.
Навчальний посібник розрахований на студентів і викладачів спеціальностей «Готельна і ресторанна справа», «Туризм», фахівців із ресторанного, готельного господарства, туризму, науковцям і практикам, які працюють у галузі управління інноваціями, а також для всіх, хто цікавиться цією проблематикою.

Влащенко Н. М. Інноваційні технології у ресторанному, готельному господарстві та туризмі : навч. посібник / Н. М. Влащенко ; Харків. нац. ун-т міськ. госпва ім. О. М. Бекетова. – Харків : ХНУМГ ім. О. М. Бекетова, 2018. – 373 с

Організація та планування діяльності туристичних підприємств: теорія та практика

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Мальська М. П. Організація та планування діяльності туристичних підприємств: теорія та практика: навч. посіб. К. : ЦУЛ, 2021, 248 с.

В посібнику викладений зміст лекційного матеріалу курсу «Організація та планування діяльності туристичних установ». Посібник розкриває зміст проведення планування на туристичних фірмах. Поглиблює теоретичні знання та методологічну основу здійснення техніко-, економіко- та бізнес-планування на туристичних підприємствах. Також практичні завдання допоможуть студентам оволодіти теоретичними знаннями на практиці. Для студентів вищих навчальних закладів, які готуються працювати в сфері туризму, а також усіх зацікавлених фахівців, які займаються організацією, плануванням і управлінням туристичним господарством


Туристичне краєзнавство і країнознавство

Туристичне краєзнавство : навч. посібн.

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Доценко А. І. Туристичне краєзнавство : навч. посібн. / А. І. Доценко. К.: Університет «Україна», 2022. 128 с.

У навчальному посібнику, розглянуто теоретичні та практичні засади комплексного дослідження краєзнавства. Є першим в Украї- ні навчальним посібником з краєзнавчої діяльності. У посібнику розкрито об’єкт, предмет і методи дослідження організації крає- знавчої діяльності, виявлено етапи її становлення і розвитку, роз- роблено схему краєзнавчого районування України. Значну роль приділено науково-краєзнавчій та туристично-крає- знавчій діяльності. Розкрито організацію краєзнавчої діяльності у на - вчальних закладах, громадських організацій та державних установ. Посібник призначений для студентів, викладачів та вчителів.

Туристичне країнознавство

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Уварова Г. Ш., Мелько Л. Ф. Туристичне країнознавство: навч. посіб. К. : ВНЗ «Університет економіки та права «КРОК», 2022. 410 с.

Посібник містить загальні відомості про витоки туристичного країнознавства, особливості і тенденції розвитку туризму в макрорегіонах світу, а також акцентує увагу на програмі туристичного дослідження країни. Основний зміст посібника присвячений характеристиці країни світу за туристичним макрорегіонами із зазначенням чинників, що впливають на розвиток туризму, туристичних ресурсів, стану і тенденцій розвитку туризму, а також аналізу видів туризму, центрів та туристичних районів в країнах світу, основних турів до країн з України. Для здобувачів вищої освіти спеціальність «Туризм», учнів профільних класів, а також для фахівців туристичної сфери, які займаються туристичною аналітикою та проблемами туристичного країнознавства.

Туристське країнознавство

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Туристське країнознавство : навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Д. Д. Гурова, В. Д. Біляченко, М. О. Фролов. – Запоріжжя : ТОВ “ЛІПС” ЛТД, 2009. – 332 с.

Навчальний посібник складено згідно з програмою навчальної дисципліни “Туристське країнознавство”. Посібник складається із двох розділів – теоретичний та реґіональний огляду. У реґіональному розділі подано найпривабливіші для туристів країни з кожного туристського реґіону світу. Відмічена важлива роль туризму в кожній із країн. Висвітлено питання особливостей природних та історико-культурних рекреаційних ресурсів, митні правила, особливості транспорту, національної кухні та інших нюансів туризму в цих країнах. Посібник призначено для студентів географічних і туристських факультетів вищих навчальних закладів, а також тих, хто цікавиться країнознавством та іноземним туризмом.

Географія подорожей та туризму: навчально-методичний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Аріон О. В. Географія подорожей та туризму: навчально-методичний посібник до спецкурсу для студентів освітнього рівню «бакалавр» спеціальності 106 Географія (електронне видання). К., 2023. 121 с.

Навчально-методичний посібник розкриває структуру дисципліни «Географія подорожей та туризму», основні навчальні цілі та програмні результати. Містить виклад навчального матеріалу відповідно програми дисципліни, базові завдання і рекомендації щодо організації самостійної роботи студентів в рамках дисципліни, зокрема вимоги та рекомендації до виконання курсової роботи.

Країнознавство: підручник

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Лизогуб В. А. Країнознавство: підручник. 2-ге вид., перероб. Харків: Право, 2024. 504 с.

Підручник підготовлено відповідно до навчальної програми з «Країнознавства» на основі розгляду теоретичних проблем країнознавства та характеристики окремих країн. Особлива увага приділяється синтезу, систематизації та узагальненню різнорідних даних про політичну, економічну, соціальну, культурологічну сфери життєдіяльності суспільства, світу в цілому, окремих регіонів і держав.

Туристичне країнознавство: навч. посіб

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Туристичне країнознавство: навч. посіб. / За ред.. В. Ф. Семенова. Херсон: ОЛДІ- Плюс,2024, . 392 с.

У навчальному посібнику вміщується інформація про особливості розвитку суспільства, сучасний стан економіки, культури, туризму і реакції в різних туристичних регіонах і окремих країнах світу. Аналізується туристична привабливість країн, причинно-наслідкові особливості формування відомих туристичних дестинацій, тенденцій розвитку у просторі. ... Розглядаються основні теоретичні засади загального та туристичного країнознавства, предмет, об’єкт, основні поняття і категорії дисципліни, розкривається економічна, соціальна, культурна картина сучасного світу, аналізується сутність процесів глобалізації та регіоналізації, ... містяться характеристики країн світу, їхніх туристичних районів та найбільш привабливих туристичних об’єктів.


Туристичні ресурси України

Туристські ресурси України. Конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Туристські ресурси України: конспект лекцій. Для здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 242 «Туризм» за усіма формами навчання / Укладач О. В. Поступна. ‒ Х.: НУЦЗУ, 2020. – 209 с.

Конспект лекцій розроблено для самостійного опрацювання лекційного матеріалу студентами, які навчаються за спеціальністю 242 «Туризм» з метою виконання робочої програми навчальної дисципліни «Туристські ресурси України». Видання побудовано відповідно до структури навчальної дисципліни: змістові модулі, лекційний матеріал, теми і плани практичних занять, термінологічний словник, список рекомендованої літератури. Розглядаються теоретичні засади вивчення туристичних ресурсів, їх загальна характеристика (природних, природно-антропогенних, суспільно-історичних туристичних ресурсів) та характеристика туристичних ресурсів туристичних районів і адміністративних областей України. Для здобувачів вищої освіти навчальних закладів туристичних спеціальностей, науково-педагогічних і педагогічних працівників, фахівців сфери туризму, інших зацікавлених осіб, які займаються плануванням та організацією відпочинку та туризму.

Туристичні ресурси України. Навчальний посібник

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Розглядаються питання класифікації туристичних ресурсів, їх властивості, характер використання та місце в туристичній діяльності. У посібнику виділено ключові розділи: характеристика та географія природних рекреаційних ресурсів, їх застосування у туризмі, можливості оцінки природно-рекреаційної середовища для потреб туризму; культурно-історичні ресурси – класифікація, види ресурсів, географія їх поширення Окремим розділом охарактеризовано індустрію туризму, суб'єкти туристичної діяльності, а також планування та управління рекреаційними територіями. Посібник може бути використаний для спеціальностей 242 «Туризм», 241 «Готельно-ресторанна справа», спеціалізованих дисциплін соціальної та економічної географії України.

Ярьоменко, Сергій Григорович. Туристичні ресурси України : навч. посіб. / С. Г. Ярьоменко ; Одес. нац. екон. ун-т. — Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2021. — 472 с.

Туристичні ресурси України: навч. посіб.

[Друкований екземпляр знаходиться у бібліотеці коледжу]

Ярьоменко С. Г. Туристичні ресурси України: навч. посіб. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2021, 472 с..

Розглядаються питання класифікації туристичних ресурсів, їх властивості, характер використання та місце у туристичній діяльності. У посібнику виділено ключові розділи: характеристика та географія природних рекреаційних ресурсів, їх застосування у туризмі, можливості оцінки природно-рекреаційного середовища для потреб туризму; культурно-історичні ресурси – класифікація, види ресурсів, географія їх поширення. Окремим розділом охарактеризовано індустрію туризму, суб’єкти туристичної діяльності, а також планування та управління рекреаційними територіями. Посібник може бути використаний для спеціальностей 242 «Туризм», 241 «Готельно-ресторанна справа», спеціалізованих дисциплін соціальної та економічної географії України.

Туристські ресурси України: конспект лекцій

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Поколодна М. М. Туристські ресурси України : конспект лекцій для студентів денної і заочної форм навчання освітнього рівня «бакалавр» за спеціальностями 242 - Туризм і 241 - Готельно-ресторанна справа / М. М. Поколодна, Т. В. Гордієнко, І. Л. Полчанінова ; Харків. нац. ун-т міськ. госп-ва ім. О. М. Бекетова. - Харків : ХНУМГ ім. О.М. Бекетова, 2018. - 198 с. 

Конспект лекцій складено з метою допомогти студентам спеціальностей 242 - Туризм, 241 - Готельно-ресторанна справа під час підготовки до занять, заліків та іспитів із дисципліни «Туристські ресурси України».

Туристські ресурси України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Бут Т.В. Туристські ресурси України: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Т.В. Бут, В.М. Зайцева, Д.Д. Гурова. Запоріжжя: ТОВ РВА«Просвіта», 2018. - 312 с.

Навчальний посібник складено згідно з програмою навчальної дисципліни «Туристські ресурси України». Посібник складається із трьох розділів. Перший розділ присвячений науково-методичним засадам дослідження туристичних ресурсів; другий розділ – характеристиці туристських ресурсів та характеристиці умов їх використання. Третій розділ освітлює наявність туристського потенціалу кожного з регіонів України. Посібник призначено для студентів туристичних, географічних, історичних факультетів вищих навчальних закладів, а також тих, хто цікавиться країнознавством.

Ринок туристичних послуг України

[Електронний ресурс, що знаходиться у вільному доступі]

Бут Т.В. Ринок туристичних послуг України: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів / Т.В. Бут, В.М. Зайцева, Т.В. Пуліна. Запоріжжя: ТОВ РВА «Просвіта», 2019. - 280 с.

Навчальний посібник складено згідно з програмою навчальної дисципліни «Ринок туристичних послуг». Посібник складається із семи розділів. У навчальному посібнику розкрито теоретичні основи дослідження ринку туристичних послуг. Висвітлено історію формування та сучасні тенденції розвитку ринку туристичних послуг, розкрито методику оцінки економічного потенціалу туристичного бізнесу в Україні. Викладено базові положення розроблення стратегії розвитку ринку туристичних послуг та визначені шляхи її реалізації. Обґрунтовано стратегічні напрями виходу України на світовий ринок туристичних послуг. Навчальний посібник рекомендовано студентам, науковцям ВНЗ з туристичних спеціальностей та фахівцям з туристичного профілю.